Dierverzorging, individuele hondenuitlaatservice, voedings- & gezondheidscoach
 Cynthia Huizinga

Vlooien

Heb je al kriebels? Ik wel, alleen het woord vlooien al, zorgt bij mij voor jeuk.

Vlooien zijn bloed zuigende parasieten, welke veel overlast kunnen veroorzaken.

Welke dieren kunnen vlooien hebben en hoe komen ze er aan?

Vlooien zien we vooral bij honden en katten, maar ook egels en konijnen kunnen vlooien krijgen. Het kan zelfs zo zijn dat ze ons mensen bijten.

Vrijwel altijd krijgt een dier vlooien, doordat ze ergens komen waar een vlooien besmetting is. Dat houdt tegelijkertijd in, dat als jouw dier vlooien heeft, hij ook andere dieren kan besmetten.

Maar je kunt ook een besmetting oplopen, doordat je bijvoorbeeld zelf vlooieneitjes mee naar huis neemt onder je schoenen.

Heeft mijn dier vlooien?

Als je geen vlooien ziet, wil het niet zeggen dat jouw dier ze niet heeft. Er wordt wel eens gezegd dat je dit zelf dan wel zou merken, maar als een vlo de keus heeft tussen jouw bloed of dat van een dier, heeft ie liever dat van een dier.

Je kunt ze missen, doordat ze zich verschuilen in de vacht of bijvoorbeeld tussen de tenen. Maar katten kunnen ze tijdens het wassen ook opeten, waardoor je ze dan niet ziet.

Daarnaast, bestaat slechts 1% - 10% van de vlooienplaag uit volwassen dieren. Dat houdt in dat de rest van de plaag, 90% - 99% bestaat uit eitjes, larven en poppen! En deze eitjes, larven en poppen, zitten niet op je dier, maar in je huis.

De symptomen voor een vlooien besmetting zijn:
• Jeuk
• Krabben
• In ernstige gevallen, jeukende rode plekjes op je eigen benen
• In ernstige gevallen, haaruitval

Als je zeker wilt weten of jouw dier vlooien heeft, kun je het beste je dier gaan kammen met een vlooienkam; bij de staartaanzet, in de liezen en oksels. LET OP! Deze laatste twee zijn hele gevoelige plekken.

Vervolgens maak je je kam schoon aan een keukenrol, en dan maar je dat stukje keukenrol nat. Verschijnen er dan rode = bloed, vlekken, dan heeft je dier blijkbaar vlooien. Dit is de vlooienpoep.

Waarom behandelen?

Vlooien veroorzaken ten eerste pijn, veel jeuk en ongemak. Het spreekwoord zegt niet voor niets; “Jeuk is erger dan pijn”. Dieren met vlooien, kunnen zichzelf grote schade toebrengen door te krabben, ze kunnen echt gewoon tot bloedens toe krabben.

Als je dier allergisch is voor vlooien, kan het er voor zorgen dat de jeuk en pijn nog erger is dan normaal. Ook valt dan vaak de vacht uit en hebben deze dieren open wonden. 1 enkele vlooien beet kan dit al veroorzaken.

Daarnaast kunnen vlooien ook zorgen voor:
• Een lintworm besmetting
• Kattenkrabziekte
• Myxomatose bij konijnen
• RHD bij konijnen
• Bloedarmoede (evt. gevolgd door de dood)

Levenscyclus vlo

Vlooien hebben bloed nodig om eitjes te kunnen produceren, daarom zitten ze hun hele volwassen leven eigenlijk op een dier.

Na een bloedmaaltijd, legt de vlo tientallen eitjes, welke daarna van je dier afrollen. Dan liggen de eitjes eigenlijk verspreid door je huis. In de mand, op het vloerkleed, op de vloer, op de krabpaal enz. enz.

Wanneer de omstandigheden daar zijn, komen de larven uit de eitjes, dit kan na 1,5 dag zijn, maar ook na maanden. Op donkere beschutte plekjes, zoals je vloerkleed of de kieren in je vloer, voeden de larven zich met huisstof, ander larven of de ontlasting van volwassen vlooien.

Op den duur verpoppen de larven zich. Ook dit kan een paar dagen duren, maar ook maanden. Wederom moeten de omstandigheden dan ideaal zijn. De jonge vlo, blijft in de cocon, tot hij merkt dat er gastheer voorbij komt, om dan vervolgens op het dier te gaan zitten, en de hele cyclus van voor of aan begint.

Vlooien bestrijden!

Er zijn talloze bestrijdingsmiddelen tegen vlooien; druppel, tabletten, poeder, spray, injecties, bandjes en shampoo.

Vaak bevatten al deze middelen giftige stoffen, welke afgestemd moeten worden op jouw huisdier. Een vlooienpipet voor honden kan bijvoorbeeld dodelijk zijn voor je kat. Maar ook een wisselwerking van verschillende middelen, kan gevaarlijk voor je dier zijn.

Er zijn ook natuurlijke middelen, welke zouden kunnen helpen om vlooien te bestrijden. Echter is er geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, daarom mogen ze officieel niet als veterinair anti parasitair middel geregistreerd worden. Bij deze natuurlijke middelen kun je dan denken aan knoflook en verschillend etherische oliën. Veel van deze middelen kunnen giftig zijn (vooral voor katten).

Overleg dus altijd met een professional over welke middelen je kunt gebruiken bij jouw dier.

Zelf heb ik liever middelen, op mijn dier, i.p.v. in mijn dier, omdat je op die manier, mocht jouw dier ergens slecht op reageren, je je dier kunt wassen.

Omgeving behandelen

Eerder heb ik al genoemd dat het merendeel van je vlooienplaag buiten je dier is en in de omgeving.
Als je je dier behandeld is het dus belangrijk om ook je omgeving te behandelen.

Allereerst ga je super grondig stofzuigen, elke plooi van je bank, elke plint, maar ook je auto.

Daarna kun je bijvoorbeeld een vlooienband of een gebruikt pipetje in je stofzuigerzak doen.

Ook ga je alle kleedjes van je dier wassen, liefst op 60 graden.

Dweilen doe ik zelf niet, doe je dit nou wel, gooi dan een scheut azijn in je dweil water. I.p.v. dweilen, gebruik ik mijn stoomreiniger.

 Ook op de plekken waar ik moeilijk bij kom, zoals plinten of de bank.

Daarnaast kun je ook gebruik maken van omgevingsprays of poeders, deze zijn juist ook bedoeld voor de plekken welke je niet kunt wassen en moeilijk bij komt. Als je dit gebruikt, denk er dan aan dat je dieren op dat moment niet in dezelfde ruimte zijn, dat je goed lucht, maar ook dat je vogels, knaagdieren, konijnen en vissen beschermt. Dit kan voor hen namelijk giftig zijn.

Behandel volgens de bijsluiter

Ik raad je aan, om goed de bijsluiter van je bestrijdingsmiddel te lezen en te gaan behandelen volgens de bijsluiter. Dit is met sommige druppels elke 4 weken. Behandel op tijd en niet vaker dan aangegeven!

Heb je vragen? Wil je meer weten over vlooien of de behandeling ervan? Heb je een andere vraag? Of een idee voor een volgende blog? Neem dan vrijblijvend contact met me op via WhatsApp, Instagram, Messenger of info@cynthiahuizinga.nl of kijk op www.cynthiahuizinga.nl